15701247_covr
Rss

Onderneming en Financiering

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Redactioneel

Voorwoord

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Albron/Roest – All’s well that ends well

Trefwoorden overgang van onderneming, intra-concern detachering, payrolling, aandelenoverdracht, hoofdelijke aansprakelijkheid, art. 7:663 BW, Richtlijn 2001/23/EG
Auteurs Prof. dr. R.M. Beltzer en mr.dr. J.P.H. Zwemmer
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 5 april 2013 wees de Hoge Raad arrest in de ruim zeven jaar lopende Albron-zaak over overgang van onderneming. Centrale vraag in deze zaak is of bij de uitbesteding van de cateringactiviteiten door Heineken aan Albron de arbeidsovereenkomsten van de bij deze activiteiten werkzame, maar niet in dienst zijnde werknemers van rechtswege mee zijn overgegaan naar Albron. De Hoge Raad beantwoordt deze vraag bevestigend op basis van een richtlijnconforme uitleg van art. 7:663 BW. Dat de werknemers uitsluitend intra-concern waren gedetacheerd bij de overgedragen onderneming en een arbeidsovereenkomst hadden gesloten met een andere Heinekengroepsmaatschappij, vormt naar het oordeel van de Hoge Raad geen belemmering voor de overgang van hun arbeidsovereenkomsten.


Prof. dr. R.M. Beltzer
Prof. dr. R.M. Beltzer is Hoogleraar Arbeid & Onderneming aan de Universiteit van Amsterdam.

mr.dr. J.P.H. Zwemmer
Mr.dr. J.P.H. Zwemmer is Advocaat arbeidsrecht bij Boekel De Nerée en Docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

De wenselijkheid van een algemene zorgplicht in de Wft

Trefwoorden Wijzigingswet financiële markten 2014, Wet op het financieel toezicht, Autoriteit Financiële Markten, zorgplicht, financiëledienstverleners
Auteurs mr. N.A. van Opbergen
SamenvattingAuteursinformatie

    In het wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten 2014 wordt voorgesteld een algemene zorgplicht voor financiëledienstverleners vast te leggen in de Wet op het financieel toezicht (art. 4:24a nieuw). Belangrijkste argument daarvoor is informatiescheefheid tussen financiëledienstverleners en klanten. Belangrijkste argument daartegen is rechtsonzekerheid voor financiëledienstverleners, omdat onduidelijk zou zijn wanneer de zorgplicht wordt overtreden. Voor een succesvolle handhaving van de algemene zorgplicht is vereist dat de AFM dit alleen doet in evidente gevallen. Het voorgestelde artikel moet deels worden gewijzigd.


mr. N.A. van Opbergen
Mevrouw Van Opbergen heeft dit artikel geschreven naar aanleiding van haar afstudeerscriptie.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Uitoefening instemmingsrechten bij verpanding

Trefwoorden instemmingsrechten, pandrecht, onherroepelijke volmacht, privatieve last
Auteurs Mr. G.M. Portier en Mr. M.E.A. van Loenhoud
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel behandelen de auteurs de vraag of de wettelijke instemmingsrechten in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek kunnen toekomen aan een pandhouder van aandelen in een bv. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen instemmingsrechten die toekomen aan vergadergerechtigden en instemmingsrechten die toekomen aan aandeelhouders. Tevens wordt besproken of er nog andere mogelijkheden zijn om de pandhouder in staat te stellen om te bepalen op welke wijze instemmingsrechten worden uitgeoefend.


Mr. G.M. Portier
Mr. G.M. Portier is werkzaam als notaris bij Loyens & Loeff.

Mr. M.E.A. van Loenhoud
Mr. M.E.A. van Loenhoud is werkzaam als kandidaat-notaris bij Loyens & Loeff.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Aandeelhouders: van ‘flitskapitaal’ naar ‘geduldig kapitaal’

Trefwoorden aandeelhouders, typologie, stewardship, dialoog, betrokken aandeelhouderschap
Auteurs drs. J. van der Ende en mr.dr. A. van der Krans
SamenvattingAuteursinformatie

    Aandeelhouders worden vaak over één kam geschoren als het gaat om de verantwoordelijkheid voor inzicht en toezicht bij (beursgenoteerde) ondernemingen. In dit artikel wordt een eenvoudige typologie van aandeelhouders ontwikkeld aan de hand van twee criteria. Uitgangspunt is verder dat een gezonde balans nodig is tussen de verschillende typen aandeelhouders. Een onderneming zal vooral behoefte hebben aan langetermijnaandeelhouders die betrokken zijn, de onderneming en haar management kennen en daardoor de monitoringrol adequaat kunnen invullen. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt is een aanzienlijk percentage ‘loyaal-kritische aandeelhouders’ gewenst. Het gaat dan om aandeelhouders met geconcentreerde portefeuilles, een langetermijnhorizon en grote betrokkenheid bij de onderneming. Stimulering van deze vorm van aandeelhouderschap kan door financiële stimulering, regelgeving en samenwerking. De ‘Best practices voor betrokken aandeelhouderschap’ van Eumedion zijn een stap in de goede richting tot betere samenwerking tussen institutionele beleggers. Een aanzienlijk deel van de aandeelhouders van beursvennootschappen zal zich als loyale aandeelhouders moeten gedragen om het alternatief, inperking van aandeelhoudersrechten, te voorkomen. Dit zal inspanning vragen, maar dergelijk gedrag is essentieel voor een goede corporate democracy.


drs. J. van der Ende
Johan van der Ende is Senior Advisor bij KBR Finance.

mr.dr. A. van der Krans
Anatoli van der Krans is Senior Advisor Responsible Investment & Governance bij MN (voorheen bekend als Mn Services) te Den Haag.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Private equity – wat is het en hoe is het gereguleerd in Nederland?

Trefwoorden private equity, werkwijze, regelgeving, Nederland, AIFM-richtlijn
Auteurs Mr. C.D. Spetter
SamenvattingAuteursinformatie

    Private equity richt zich op het werven van fondsen en het verkrijgen van veel vreemd vermogen (leverage) om daarmee investeringen te doen in portfolio-ondernemingen. Na de nodige bedrijfsverbeteringen, vindt de exit plaats met als doel hier een zo hoog mogelijk rendement op te halen. Hoewel de regelgeving voor private equity-partijen momenteel beperkt is in Nederland, zal hier verandering in komen met de komst van de AIFM-richtlijn; naast een vergunningplicht brengt deze richtlijn meerdere doorlopende informatieverplichtingen met zich mee.


Mr. C.D. Spetter
Mevrouw Spetter heeft dit artikel geschreven naar aanleiding van haar afstudeerscriptie.
Tijdschrift Onderneming en Financiering
Artikel

Verwarring over de vereenvoudigde vaststelling van de jaarrekening

Trefwoorden jaarrekening, vaststelling, publicatie, publicatietermijn, accountantscontrole, decharge
Auteurs mr. B. Verkerk
SamenvattingAuteursinformatie

    Art. 2:210 lid 5 BW stelt bv’s waarvan alle aandeelhouders tevens bestuurder zijn, in staat op vereenvoudigde wijze de jaarrekening vast te stellen. Naar aanleiding van dit artikel zal in deze bijdrage worden ingegaan op de volgende vragen:

    1. Hoe zit het met de volgtijdelijkheid van het opmaken en vaststellen van de jaarrekening en afgifte van de accountantsverklaring?

    2. Leidt de vereenvoudigde vaststelling tot een verkorting van de termijn voor publicatie van de jaarrekening, met eventuele gevolgen voor bestuurdersaansprakelijkheid in geval van faillissement?

    3. Hoe te handelen wanneer niet gewenst is dat vaststelling van de jaarrekening tot decharge leidt?


mr. B. Verkerk
Mr. B. Verkerk is advocaat bij AKD en docent Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden.