Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Redactioneel

Redactioneel

Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

De uitsluitingsclausule in internationale gevallen

Trefwoorden uitsluitingsclausule, internationaal, gemeenschap, redelijkheid en billijkheid, goederenrechtelijke werking
Auteurs Mr. E.C.E. Schnackers
SamenvattingAuteursinformatie

    Hoe moet worden omgegaan met een erfenis of schenking afkomstig van een niet-Nederlander aan iemand die in de huidige Nederlandse gemeenschap van goederen is getrouwd, zonder dat er een uitsluitingsclausule is gemaakt? De Hoge Raad heeft zich op 17 februari 2017 voor het eerst uitgelaten over de mogelijkheid van een materieelrechtelijke correctie op grond van de maatstaven van redelijkheid en billijkheid tussen de echtgenoten. In deze bijdrage wordt het arrest van de Hoge Raad besproken en geplaatst in de bredere context van onderhavige problematiek, zoals de omstandigheden waaronder een beroep op de materieelrechtelijke correctie kan worden gedaan en het rechtsgevolg daarvan.


Mr. E.C.E. Schnackers
Mr. E.C.E. Schnackers is werkzaam als advocaat bij Boels Zanders Advocaten te Maastricht.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

De in- en uitsluitingsclausule in het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Trefwoorden beperking gemeenschap van goederen, uitsluitingsclausule, insluitingsclausule, voorwaardelijke verkrijgingen, voorwaardelijke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap
Auteurs Mr. L.A.G.M. van der Geld
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur onderzoekt de toepassing van de uitsluitingsclausule en de nieuwe insluitingsclausule in verband met de komst van de beperking van de gemeenschap van goederen per 1 januari 2018. Er worden ook suggesties door de auteur gedaan voor de nieuwe vormgeving van deze clausules.


Mr. L.A.G.M. van der Geld
Mr. L.A.G.M. van der Geld is directeur van Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en docent aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. E.M.A. van Amersfoort

Mr. E.M.A. van Amersfoort