Artikelen

Tijdschrift Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging
Boekbespreking

Beginselen van burgerlijk procesrecht

Auteurs Prof. mr. L.M. Coenraad en Mr. dr. P. Smits
  • Auteursinformatie

    Prof. mr. L.M. Coenraad

    Prof. mr. L.M. Coenraad is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Conflictoplossing aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam.

    Mr. dr. P. Smits

    Mr. dr. P. Smits is advocaat bij ING Bank te Amsterdam.

Tijdschrift Contracteren
Diversen

Münchhausen revisited: de bewijsovereenkomst als instrument voor contractenmakers

Auteurs Mr. M. Uijen
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt beschreven hoe de bewijsovereenkomst kan worden gebruikt om boilerplate-clausules zodanig te verstevigen dat ze ook in de Nederlandse contractspraktijk het beoogde effect hebben. Na een korte inleiding over de toelaatbaarheid van bewijsovereenkomsten in het Nederlandse recht wordt specifiek ingegaan op het nut van bewijsafspraken voor een no oral modification clause, een non-waiver clause en een entire agreement clause. Daarbij wordt voor elk van deze drie veelgebruikte clausules een tekstsuggestie aangereikt. Verder wordt aan de hand van de jurisprudentie van de laatste tien jaar uitgelegd in welke situaties het waarschijnlijk geen zin heeft om zulke clausules uit te breiden met een bewijsregeling.

  • Auteursinformatie

    Mr. M. Uijen

    Mr. M. Uijen is advocaat bij Griffiths Advocaten.

Tijdschrift Contracteren
Praktijk

Recht doen aan wat partijen bedoelen

Trefwoorden Uitleg, Haviltex, Cao, sociaal plan, Redelijkheid en billijkheid, Onvoorziene omstandigheden
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
  • Samenvatting

      Het leerstuk van de uitleg van overeenkomsten blijft in beweging. Waar in 1981 en 1993 de grenspalen werden geslagen door ontwikkeling van de Haviltex-norm en de cao-norm, is sindsdien binnen die norm verfijnd. In 2004 oordeelde de Hoge Raad in DSM/Fox dat tussen beide normen een vloeiende overgang bestaat. Tussen de Haviltex- en cao-norm bleef evenwel een waterscheiding bestaan. Op 25 november 2016 sloeg de Hoge Raad in zijn arrest FNV/Condor een brug tussen cao en Haviltex. Bij uitleg gaat het om wat concreet met een bepaling is bedoeld, niet om wat partijen zouden hebben gewild als ze overal rekening mee hadden gehouden, aldus de Hoge Raad in zijn arrest Flexabram/Iprem van 9 december 2016. Beide arresten worden in deze bijdrage besproken.

  • Auteursinformatie

    Mr. drs. J.H.M. Spanjaard

    Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij La Gro Advocaten in Alphen aan den Rijn.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Praktijk

Recht voor de zorgmarkten

Een overzicht

Trefwoorden zorgmarkten, zorginstellingen, gezondheidsrecht, Zorgverzekeringswet, zorginkoop
Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
  • Samenvatting

      De wetgever heeft ervoor gekozen om de zorg in te richten als een markt en zij is een aanzienlijk (complex) aandeel van onze economie geworden. De zorgmarkten zijn sterk gereguleerd door de overheid. Niettemin opereren zorginstellingen op de zorgmarkt steeds meer als gewone ondernemingen en zijn recht en financiering van de zorg een deel van het ondernemingsrecht. Dit artikel geeft een overzicht van deze verhoudingen.

  • Auteursinformatie

    Prof. mr. J.G. Sijmons

    Prof. mr. dr. dr. J.G. Sijmons is hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht en advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen NV.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Praktijk

De faillerende zorginstelling

Trefwoorden Faillissementswet, marktwerking in de zorg, faillissementen in de zorg, zorgverzekeraar, continuïteit van zorg
Auteurs Mr. K. Meersma, Mr. T. Hekman en Mr. J. Rijken
  • Samenvatting

      De introductie van marktwerking in de gezondheidszorg heeft tot gevolg dat zorginstellingen in toenemende mate blootgesteld worden aan het risico van een faillissement. De publieke belangen in de zorg maken dat het faillissement van een zorginstelling een aantal eigenaardigheden kent. De auteurs verkennen in dit artikel een aantal bijzonderheden door de rollen van de overheid, de zorgverzekeraar en de curator onder de loep te nemen.

  • Auteursinformatie

    Mr. K. Meersma

    Mr. K. Meersma is advocaat bij AKD.

    Mr. T. Hekman

    Mr. T. Hekman is advocaat bij AKD.

    Mr. J. Rijken

    Mr. J Rijken is advocaat bij AKD.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Praktijk

Governance in het ziekenhuis

Het participatiemodel als Haarlemmerolie?

Trefwoorden vrijgevestigd medisch specialist, participatiemodel, aandeelhouder, gelijkgerichtheid, bestuurbaarheid
Auteurs Mr. T.A.M. van den Ende
  • Samenvatting

      In deze bijdrage gaat de auteur in op de verhoudingen binnen het ziekenhuis. Belicht worden de door de tijd gewijzigde rol en positie van de medisch specialist en de raad van bestuur van het ziekenhuis in relatie tot de nimmer aflatende beslissingen vanuit de wetgever die invloed uitoefenen op die positie. De auteur schetst een mogelijke invulling van het door de politiek geopperde participatiemodel en gaat in op het op dit moment schaarse aantal praktijkvoorbeelden waarbij bestuurbaarheid en gelijkgerichtheid binnen het ziekenhuis vanuit de hoek van het ondernemingsrecht handen en voeten worden gegeven.

  • Auteursinformatie

    Mr. T.A.M. van den Ende

    Mr. T.A.M. van den Ende is advocaat/partner Gezondheidszorg bij Nysingh advocaten-notarissen.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Casus

De Governancecode Zorg 2017

Wondermiddel, doekje voor het bloeden of een geschikt instrument?

Trefwoorden Governancecode Zorg 2017, Corporate Governancecode 2016, Zorgbrede Governancecode, Corporate governance, Zorg
Auteurs Prof. mr. W.J. Oostwouder en Mr. F.L. Leijdesdorff
  • Samenvatting

      Op 15 december 2016 is de Governancecode Zorg 2017 aangeboden aan de cliëntenorganisaties binnen de zorg. De auteurs van dit artikel houden deze Code tegen het licht en vergelijken deze met de Zorgbrede Governancecode 2010 en de Corporate Governancecode 2016. Voorts beantwoorden zij de volgende vragen: (a) draagt de Code op een adequate wijze bij aan de vier speerpunten van het beleid van de minister van VWS; (b) hoe vernieuwend is de Code; (c) wat moet er in de bestuurskamer en de kamer van de raad van toezicht veranderen; en (d) vergroot de Code het aansprakelijkheidsrisico voor bestuurders en leden van de raad van toezicht?

  • Auteursinformatie

    Prof. mr. W.J. Oostwouder

    Prof. mr. W.J. Oostwouder is hoogleraar Bedrijfsfinancieel Recht aan de Universiteit Utrecht, advocaat bij Loyens & Loeff en lid van het Zorgteam van dit kantoor en directeur/eigenaar van Meer Kennis, Juridische en Governance Opleidingen te Hoofddorp.

    Mr. F.L. Leijdesdorff

    Mr. F.L. Leijdesdorff is advocaat partner bij het Zorgteam van Loyens & Loeff.

Tijdschrift Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging
Artikel

De dwingende bewijskracht van onderhandse akten en de leer van de verklaringsfictie

Het belang van art. 157 Rv nader beschouwd

Trefwoorden Dwingende bewijskracht, Akte, Verklaringsfictie, Bewijsverklaringsclausule, 157 Rv
Auteurs Mr. L.A. van Amsterdam
  • Samenvatting

      In zijn artikel bespreekt mr. L.A. van Amsterdam de dwingende bewijskracht die art. 157 Rv aan onderhandse akten toekent. Komt deze bewijskracht (ook) toe aan een bepaling in een ‘standaardakte’ dat bepaalde documentatie of informatie is verstrekt, of moet - zoals in de procespraktijk nog wel eens wordt betoogd - een dergelijke clausule als een ‘verklaringsfictie’ worden aangemerkt? Mr. Van Amsterdam gaat in op de achtergrond en het belang van art. 157 Rv, behandelt rechtspraak waarin de leer van de verklaringsfictie een rol speelt, en plaatst enkele kanttekeningen bij deze leer

  • Auteursinformatie

    Mr. L.A. van Amsterdam

    Mr. L.A. van Amsterdam is advocaat bij NautaDutilh

Tijdschrift Maandblad voor Ondernemingsrecht
Artikel

De one-tier board volgens de herziene Corporate Governance Code

Trefwoorden Corporate Governance Code, one-tier board, two-tier board, artikel 2:129a/239a BW, niet-uitvoerende bestuurders
Auteurs Mr. T. Salemink
  • Samenvatting

      De Corporate Governance Code 2008 is toegeschreven op vennootschappen met een two-tier board (dualistisch bestuurssysteem). Het biedt vennootschappen met een one-tier board (monistisch bestuurssysteem) volgens de Monitoring Commissie onvoldoende handvatten en behoeft om die reden herziening. Het is de vraag of de Commissie met de recente herziening van de Code voldoende in haar voornemen tot verduidelijking is geslaagd.

  • Auteursinformatie

    Mr. T. Salemink

    Mr. T. Salemink is advocaat bij Lemstra Van der Korst in Amsterdam en onderzoeker bij het Van der Heijden Instituut, onderdeel van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht, van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Voorzorgverplichtingen. Over aansprakelijkheidsrechtelijke normstelling voor onzekere risico’s

Bespreking van het proefschrift van mr. E.R. de Jong

Trefwoorden gevaarzetting, aansprakelijkheidsrecht, onzekere risico’s, risico, zorgvuldigheid
Auteurs Mr. drs. B.T.M. van der Wiel
  • Samenvatting

      De aansprakelijkheid voor onzekere risico’s is een van de belangrijkste problemen waar ons vak zich voor gesteld ziet. Elbert de Jong heeft hier een inspirerend proefschrift over geschreven. Dit boek brengt ons verder, maar laat ook vragen open. Daarmee is dit proefschrift ook een uitnodiging tot verder denken over de inbedding van de aansprakelijkheid voor onzekere risico’s in het ontgonnen gedeelte van het aansprakelijkheidsrecht.

  • Auteursinformatie

    Mr. drs. B.T.M. van der Wiel

    Mr. drs. B.T.M. van der Wiel is advocaat bij Houthoff Buruma te Amsterdam.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Pandrecht. Een rechtsvergelijkend onderzoek naar de gevolgen van het vuistloze en stille karakter van het pandrecht

Bespreking van het proefschrift van mr. F.J.L. Kaptein

Trefwoorden stil pandrecht, vuistloos pandrecht, voorstellen tot verbetering, carve-out-regeling, evenwicht tussen schuldeisers
Auteurs Mr. E.J. Oppedijk van Veen
  • Samenvatting

      In zijn proefschrift Pandrecht doet de heer F.J.L. Kaptein een aantal voorstellen voor het aanpassen van het stil en het vuistloos pandrecht. In deze recensie wordt ingegaan op deze voorstellen, in het bijzonder op de passages uit het proefschrift die betrekking hebben op het gebrek aan en het herstel van evenwicht tussen concurrente en zekerheidsgerechtigde schuldeisers.

  • Auteursinformatie

    Mr. E.J. Oppedijk van Veen

    Mr. E.J. Oppedijk van Veen is advocaat bij RESOR te Amsterdam.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Het uniciteitsbeginsel in het goederenrecht

Bespreking van het proefschrift van mr. V. Tweehuysen

Trefwoorden uniciteitsbeginsel, algemeenheid van goederen, rechtsobject, pandrecht, hypotheekrecht
Auteurs Mr. B.I. Kraaipoel
  • Samenvatting

      Valérie Tweehuysen heeft met Het uniciteitbeginsel in het goederenrecht een fraai proefschrift geschreven. Als het uniciteitsbeginsel – één goederenrechtelijk recht heeft slechts één rechtsobject – wordt losgelaten kan bijvoorbeeld een zekerheidsrecht op een onderneming of een assurantieportefeuille worden gevestigd. Tweehuysen concludeert dat het loslaten van het uniciteitsbeginsel geen praktische voordelen zal opleveren.

  • Auteursinformatie

    Mr. B.I. Kraaipoel

    Mr. B.I. Kraaipoel is advocaat bij RESOR te Amsterdam.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

De relativiteit van wettelijke normen en de toepassing van de vereisten van causaliteit, relativiteit en toerekening bij de onrechtmatige overheidsdaad

Bespreking van de proefschriften van mr. P.W. den Hollander en mr. L. Di Bella

Trefwoorden relativiteitsvereiste, correctie Langemeijer, causaliteit, toerekening naar verkeersopvattingen, onrechtmatige overheidsdaad
Auteurs Mr. R. Meijer
  • Samenvatting

      In deze (dubbel)recensie worden de proefschriften besproken van Di Bella (De toepassing van de vereisten van causaliteit, relativiteit en toerekening bij de onrechtmatige overheidsdaad) en Den Hollander (De relativiteit van wettelijke normen). Hoewel de auteur het niet op alle onderdelen eens is met de bevindingen, is hij van oordeel dat beide proefschriften het debat over relativiteit en, in het geval van Di Bella, overheidsaansprakelijkheid, onmiskenbaar verder hebben gebracht.

  • Auteursinformatie

    Mr. R. Meijer

    Mr. R. Meijer is advocaat bij ZIPPRO MEIJER CITTEUR te Amsterdam.

Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

Het recht van de legitimaris op informatie over de periode voor het overlijden van de erflater

Trefwoorden legitimaris, erfgenaam, legitieme portie, inkorting
Auteurs Mr. F.W. Brans en Mr. Ph.A.J. Raaijmaakers
  • Samenvatting

      In dit artikel onderzoeken de auteurs of en in hoeverre de legitimaris belang heeft bij en recht heeft op inzage in de financiële situatie (waaronder bankafschriften) van de erflater over de periode vóór het overlijden van de erflater. Tevens wordt onderzocht of er daarbij verschil bestaat tussen het belang bij en recht op informatie voor de legitimaris-niet-erfgenaam bij het doen van een beroep op de legitieme portie en de inkorting en dat van de legitimaris-erfgenaam. Ten slotte onderzoeken de auteurs of de wet beschikt over sanctiemiddelen wanneer het recht op informatie van de legitimaris wordt geschonden en in hoeverre de bescherming van de legitimaris-niet-erfgenaam zich verhoudt tot de bescherming van de legitimaris-erfgenaam.

  • Auteursinformatie

    Mr. F.W. Brans

    Mr. F.W. Brans is senior jurist bij AD Advocaten te Amsterdam.

    Mr. Ph.A.J. Raaijmaakers

    Mr. Ph.A.J. Raaijmaakers is advocaat bij AD Advocaten te Amsterdam.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Een Mexican standoff in faillissement

Over de faillissementsrechtelijke houdbaarheid van overeenkomsten tot lossing tussen een pandhouder en een boven hem bevoorrechte schuldeiser

Trefwoorden pandrecht, rententierecht, bodemrecht fiscus, rol curator, voorrechten
Auteurs Mr. O.M. Spronken en Mr. C.J.D. Warren
  • Samenvatting

      De pandhouder moet sommige schuldeisers, zoals de retentor of de fiscus, voor zich dulden. In faillissement delen deze hoogpreferente schuldeisers in de faillissementskosten. Bij een negatieve boedel zullen zij niets ontvangen. Voor de fiscus en de retentor is het dan aantrekkelijk om een overeenkomst te sluiten met de pandhouder waardoor zij buiten de omslag van de faillissementskosten blijven. Omdat de curator hierdoor buiten spel wordt gezet, is het de vraag of deze overeenkomst faillissementsbestendig is. In dit artikel wordt deze vraag bevestigend beantwoord.

  • Auteursinformatie

    Mr. O.M. Spronken

    Mr. O.M. Spronken is advocaat bij Tanger in Velsen.

    Mr. C.J.D. Warren

    Mr. C.J.D. Warren was docent-onderzoeker bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht en werkt tegenwoordig als professional support lawyer bij Houthoff Buruma te Amsterdam.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

Product recall: hoe te wapenen tegen schadelijke gevolgen van een terugroepactie?

Trefwoorden product recall, verzekering, bereddingsplicht, bereddingskosten, NVWA
Auteurs Mr. L.F. Dröge en Mr. Y.A. Rampersad
  • Samenvatting

      Door strengere veiligheidsnormen en regelgeving neemt het aantal product recalls de laatste jaren toe. In deze bijdrage bespreken de auteurs de regelgeving rondom het terugroepen van onveilige levensmiddelen en de rol die de NVWA hierbij heeft. Tevens bespreken zij diverse praktische maatregelen ter voorkoming of beperking van schadelijke gevolgen van een product recall, waaronder de mogelijkheid tot het verzekeren hiervan.

  • Auteursinformatie

    Mr. L.F. Dröge

    Mr. L.F. Dröge is advocaat bij Houthoff Buruma.

    Mr. Y.A. Rampersad

    Mr. Y.A. Rampersad is Professional Support Lawyer bij Houthoff Buruma.

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Artikel

De nederlaagsoverwinning van Vitesse c.s.

Trefwoorden toezegging, schadevergoeding, onrechtmatige daad, causaal verband
Auteurs Mr. H.J.S.M. Langbroek
  • Samenvatting

      Met het arrest van de Hoge Raad van 24 juni 2016, ECLI:NL:HR:2016:1309, kwam voor Vitesse c.s. een teleurstellend einde aan een zes instanties omspannende rechtsstrijd met de provincie Gelderland. Deze bijdrage gaat daarop in en op het verschil tussen het onrechtmatig wekken van verwachtingen en het onrechtmatig beschamen ervan en hoe dat uitwerkt op de omvang van de schadevergoedingsverplichting (positief versus negatief belang).

  • Auteursinformatie

    Mr. H.J.S.M. Langbroek

    Mr. H.J.S.M. Langbroek is advocaat bij Pels Rijcken te Den Haag.

Tijdschrift Maandblad voor Ondernemingsrecht
Artikel

De herziene Corporate Governance Code en technologische ontwikkelingen

Trefwoorden Corporate Governance Code, RvC, technologische ontwikkelingen, nieuwe businessmodellen, strategie
Auteurs Mr. F.G.K. Overkleeft
  • Samenvatting

      De auteur bespreekt de best practice bepaling over deskundigheid op het gebied van technologische innovatie en nieuwe businessmodellen binnen de RvC die de Monitoring Commissie Corporate Governance Code in de consultatieversie van de herziene Code heeft voorgesteld. Dit voorstel heeft de eindversie van de herziene Code uiteindelijk niet gehaald. De auteur bespreekt de strekking van het oorspronkelijke voorstel, de kritiek die op het voorstel is geuit en de wijze waarop de Commissie dit punt in de eindversie heeft geadresseerd.

  • Auteursinformatie

    Mr. F.G.K. Overkleeft

    Mr. F.G.K. Overkleeft is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.

Tijdschrift Maandblad voor Ondernemingsrecht
Artikel

Onafhankelijke commissarissen en beloning in aandelen: een terugblik

Trefwoorden onafhankelijkheid, commissaris, beloning, Corporate Governance Code, aandelen
Auteurs Mr. A. Muhammad
  • Samenvatting

      Commissarissen dienen hun taken op onafhankelijke wijze uit te oefenen. In dit artikel staat de vraag centraal hoe beloning in aandelen – zoals voorgesteld in het consultatievoorstel voor de Corporate Governance Code – zich verenigt met die voorgeschreven onafhankelijke taakvervulling.

  • Auteursinformatie

    Mr. A. Muhammad

    Mr. A. Muhammad is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.

Tijdschrift Maandblad voor Ondernemingsrecht
Artikel

Rapportageverplichtingen omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen: ontwikkelingen in wetgeving en praktijk

Trefwoorden niet-financiële informatie, verslaglegging, mensenrechten, MVO, corruptie
Auteurs Mr. S.N. Pabbruwe en Mr. F. Streiff
  • Samenvatting

      Ondernemingen rapporteren steeds vaker op vrijwillige basis over duurzaamheid. Dit artikel bespreekt die maatschappelijke trend en de daarop aansluitende regelgeving, zoals de Europese richtlijn die bepaalde ondernemingen verplicht om te rapporteren over niet-financiële onderwerpen, zoals mensenrechten, corruptie en milieu, evenals de mogelijke rol voor de Corporate Governance Code.

  • Auteursinformatie

    Mr. S.N. Pabbruwe

    Mr. S.N. Pabbruwe werkt als advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.

    Mr. F. Streiff

    Mr. F. Streiff is Project & Research Officer bij Transparency International Nederland te Amsterdam.