Artikelen

Tijdschrift Markt & Mededinging
Diversen

Interview met Alexander Italianer

Auteurs Mr. H.H.P. Lugard en Mr. B.J. Drijber
  • Samenvatting

  • Auteursinformatie

    Mr. H.H.P. Lugard

    Mr. H.H.P. Lugard is onder andere als Ass. Professor verbonden aan het Tilburg Law and Center (TILEC). Sinds 2004 is hij als NGA bij het ICN betrokken.

    Mr. B.J. Drijber

    Mr. B.J. Drijber is advocaat en partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en tevens redactielid van M&M.

Tijdschrift Markt & Mededinging
Jurisprudentie

Menzis – Apotheek Van Dalen

Trefwoorden aanmerkelijke marktmacht, artikel 48 WMG, apotheek, proportionaliteit, samenloop bevoegdheden NMa en NZa
Auteurs Mr. M.Ph.M. Wiggers en Mr. dr. J.J.M. Sluijs
  • Samenvatting

      Zorgverzekeraar Menzis heeft een klacht ingediend bij de NMa en de NZa, omdat Apotheek J.D. Van Dalen geen contract met Menzis wil sluiten als het preferentiebeleid van Menzis daar onderdeel vanuit maakt. Hierdoor wordt Menzis, die een zorgplicht heeft, geconfronteerd met prijzen die niet marktconform zijn. Apotheek Van Dalen kan, volgens Menzis, weigeren om een contract te sluiten omdat zij aanmerkelijke marktmacht heeft. De NZa neemt – in overleg met de NMa – op grond van de voorrangsregel uit artikel 18 Wet marktordening gezondheidszorg en het Samenwerkingsprotocol de klacht van Menzis in behandeling.

  • Auteursinformatie

    Mr. M.Ph.M. Wiggers

    Mr. M.Ph.M. Wiggers is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam en is verbonden als buitenpromovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

    Mr. dr. J.J.M. Sluijs

    Mr. dr. J.J.M. Sluijs is advocaat bij Legaltree te Den Haag.

Tijdschrift Markt & Mededinging
Redactioneel

Op weg naar de nieuwe marktautoriteit

Auteurs Mr. E.H. Pijnacker Hordijk
  • Samenvatting

  • Auteursinformatie

    Mr. E.H. Pijnacker Hordijk

    Mr. E.H. Pijnacker Hordijk is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. en tevens redactielid van M&M.

Tijdschrift Caribisch Juristenblad
Jurisprudentie

Gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten

Auteurs Mr. K. Frielink
  • Auteursinformatie

    Mr. K. Frielink

    Mr. K. Frielink is advocaat en partner bij Spigthoff Advocaten & Belastingadviseurs.

Tijdschrift Arbeidsrechtelijke Annotaties
Artikel

Collectief ontslag niet meer omzeild

Trefwoorden collectief ontslag, WMCO, gelijkgesteld ontslag
Auteurs Dr. mr. J.H. Even en Mr. B. Filippo
  • Samenvatting

      Deze bijdrage brengt het voorstel van wet ‘Wijziging van de Wet melding collectief ontslag in verband met de uitbreiding van de reikwijdte en ter bevordering van de naleving van deze wet’ in kaart. Dit wetsvoorstel wordt getoetst aan de Richtlijn collectief ontslag. In het bijzonder onderzoeken de auteurs van deze bijdrage (1) of de Richtlijn deze wetswijziging voorschrijft en, zo neen, (2) of de Richtlijn deze wetswijziging toestaat. Om deze vragen te kunnen beantwoorden analyseren de auteurs onder andere (1) de definitie van ontslag, (2) de definitie van gelijkgesteld ontslag, (3) het verschil in rechtsgevolgen tussen beide vormen van beëindiging van de arbeidsovereenkomst, (4) het ontslag tijdens faillissement, en (5) de timing inclusief de verplichting tot het in acht nemen van de wachttijd. Deze analyse richt zich op zowel de Richtlijn als de WMCO. Zij concluderen dat de WMCO na de wetswijziging een stuk beter aansluit bij de Richtlijn dan dat deze wet nu doet. Sommige voorgestelde wetswijzigingen gaan verder dan de Richtlijn voorschrijft, andere aspecten van de (nieuwe) WMCO zullen (nog steeds) niet richtlijnconform zijn.

  • Auteursinformatie

    Dr. mr. J.H. Even

    Dr. mr. J.H. Even is advocaat bij SteensmaEven te Rotterdam.

    Mr. B. Filippo

    Mr. B. Filippo is advocaat bij SteensmaEven te Rotterdam.

Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Artikel

Kroniek ontwikkelingen Europees aanbestedingsrecht

Trefwoorden aanbesteding, concessie, rechtsbescherming, defensie, kroniek
Auteurs Mr. A. van der Linden en Mr. M.J.J.M. Essers
  • Samenvatting

      In deze kroniek worden de ontwikkelingen in het Europese aanbestedingsrecht belicht die zich hebben voor gedaan in de periode 1 juli 2010 tot 1 juni 2011. De kroniek sluit aan op de vorige kroniek die in november 2010 in NTER is gepubliceerd. Allereerst wordt de jurisprudentie van het Hof van Justitie besproken. Het betreft arresten over de werkingsfeer, de toepassing van de fundamentele beginselen van aanbestedingsrecht, de uitvoering van aanbestedingsprocedures en de rechtsbescherming. Vervolgens komen activiteiten van de Europese Commissie inzake beleidsvorming en wetgeving aan bod. De kroniek sluit af met enkele voorbeelden van handhaving van het aanbestedingsrecht door de Commissie, meer specifiek ten aanzien van de Nederlandse aanbestedingspraktijk.

  • Auteursinformatie

    Mr. A. van der Linden

    Mr. A. van der Linden is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.

    Mr. M.J.J.M. Essers

    Mr. M.J.J.M. Essers is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.

Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Artikel

RIE vervangt IPPC

Is de toepassing van BBT nu wél gewaarborgd?

Trefwoorden BBT, IPPC, installatie, inrichting, emissies
Auteurs Mr. A. van Rossem
  • Samenvatting

      Eind 2010 is de Europese Richtlijn 2010/75/EU inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) aangenomen, kortweg de Richtlijn Industriële Emissies (RIE). De RIE voegt de IPPC-richtlijn samen met zes sectorale richtlijnen met betrekking tot industriële emissies. Daarnaast zijn de bestaande richtlijnen aangepast. Een aantal voorschriften van de IPPC-richtlijn zijn ingrijpend gewijzigd om te waarborgen dat de ‘beste beschikbare technieken’ zoals reeds voorgeschreven in de IPPC-richtlijn in alle lidstaten coherent worden toegepast. In deze bijdrage ga ik in op deze wijzigingen en zal ik mogelijke implicaties voor de Nederlandse praktijk aanstippen.

  • Auteursinformatie

    Mr. A. van Rossem

    Mr. A. van Rossem is advocaat bij NautaDutilh.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Casus

Schikken in zwaar weer

Trefwoorden actio pauliana, Air Holland, vaststellingsovereenkomst, faillissement, Beklamel
Auteurs Mw. mr. dr. N.W.M. van den Heuvel en Mw. mr. E.A.M. Meeuse
  • Samenvatting

      Deze bijdrage is geschreven naar aanleiding van een recent arrest van de Hoge Raad (Ingwersen q.q./Vliegers Air Holland) over de actio pauliana met betrekking tot vaststellingsovereenkomsten. Air Holland had voorafgaand aan haar faillissement met haar piloten een vaststellingsovereenkomst gesloten teneinde een einde te maken aan een geschil over achterstallige betalingen van salaris en andere beloningscomponenten. De curatoren die zijn belast met de afwikkeling van het faillissement van Air Holland hebben, naar het zich nu laat aanzien succesvol, gepoogd deze vaststellingsovereenkomst met een beroep op de actio pauliana aan te tasten. In deze bijdrage beschrijven de auteurs de wettelijke bepalingen uit de Faillissementswet en de jurisprudentie die in het kader van het onderwerp van de bijdrage – schikken in zwaar weer – van belang zijn. Vervolgens bespreken zij het Air Holland-arrest en gaan zij in op een mogelijk alternatief op de gekozen constructie in de Air Holland-cases om een derde partij de betaling aan de piloten te laten doen. Tot slot worden nog enkele woorden gewijd aan het risico op bestuurdersaansprakelijkheid in verband met betalingstoezeggingen voorafgaand aan een faillissement.

  • Auteursinformatie

    Mw. mr. dr. N.W.M. van den Heuvel

    Mw. mr. dr. N.W.M. van den Heuvel is advocaat bij NautaDutilh te Rotterdam en research fellow bij TISCO (Tilburg Institute for Interdisciplinary Studies of Civil Law and Conflict Resolution Systems).

    Mw. mr. E.A.M. Meeuse

    Mw. mr. E.A.M. Meeuse is advocaat bij NautaDutilh te Rotterdam.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Casus

Certificering in Wetsvoorstel Flex-BV – gevolgen voor de praktijk

Trefwoorden Wetsvoorstel Flex-BV, certificaathouders, vergaderrecht, bewilligde certificaten, niet-bewilligde certificaten
Auteurs Mw. mr. S.C. van Gendt
  • Samenvatting

      In het Wetsvoorstel Flex-BV is het onderscheid tussen bewilligde en niet-bewilligde certificaten afgeschaft. Het wetsvoorstel bevat voorts enkele bepalingen die het doel hebben duidelijkheid te scheppen ten aanzien van het bestaan van vergadergerechtigdheid van certificaathouders. In deze bijdrage worden enkele aspecten besproken die in de praktijk van belang kunnen zijn ten aanzien van de registratie van reeds uitgegeven certificaten en het vergaderrecht van de certificaathouder onder het wetsvoorstel. Allereerst wordt ingegaan op het juridische verschijnsel ‘certificering van aandelen’ in het algemeen, het verschil tussen bewilligde en niet-bewilligde certificaten en de rechten die worden toegekend aan de houders van bewilligde certificaten. Vervolgens bespreekt de auteur de afschaffing van het onderscheid tussen bewilligde en niet-bewilligde certificaten en de mogelijkheid die in het wetsvoorstel wordt gecreëerd om bij de statuten vergaderrechten te verbinden aan certificaten. Ten slotte komt de vraag aan de orde wat de praktische implicaties zijn van de invoering van het Wetsvoorstel Flex-BV voor de bestaande houders van bewilligde certificaten.

  • Auteursinformatie

    Mw. mr. S.C. van Gendt

    Mw. mr. S.C. van Gendt is advocaat bij Allen & Overy LLP te Amsterdam.

Tijdschrift Contracteren
Casus

Franchise en mededingingsrecht: een bijzondere verhouding

Trefwoorden franchise, mededingingsrecht, concurrentiebeding, distributie, Groepsvrijstelling
Auteurs Mr. M.J. van Joolingen en mr. D.T.A. Noordeloos
  • Samenvatting

      In civiele procedures komt de verenigbaarheid van een franchiseovereenkomst met het mededingingsrecht regelmatig aan de orde. Uit de rechtspraak blijkt dat de mededingingsrechtelijke beoordeling soms te wensen overlaat of dat partijen argumenten laten liggen. In dit artikel komt eerst de mededingingsrechtelijke context van franchise aan de orde. Vervolgens worden de vanuit het mededingingsrechtelijk perspectief meest essentiële onderdelen van een franchiseovereenkomst toegelicht aan de hand van de Europese wetgeving en rechtspraak. Enerzijds wordt hierin de noodzaak tot bescherming van de franchisegever of het franchisenetwerk erkend. Anderzijds wordt gesteld dat de aard van franchise niet zo bijzonder is dat zij zich volledig kan ontrekken aan het mededingingsrecht.

  • Auteursinformatie

    Mr. M.J. van Joolingen

    Mr. M.J. van Joolingen is advocaat bij Banning te Den Bosch.

    mr. D.T.A. Noordeloos

    Mr. D.T.A. Noordeloos is advocaat bij Banning te Den Bosch.

Tijdschrift Contracteren
Column

Kwalificatie van de koopovereenkomst: what’s in a name?

Trefwoorden kwalificatie koopovereenkomst, goodwill, non-conformiteit, wanprestatie
Auteurs Mr. dr. T.H.M. van Wechem
  • Samenvatting

      Auteur werpt een kritische blik op het arrest van de Hoge Raad van 8 juli 2011 (LJN BQ5068), waarin de Hoge Raad goodwill in een wettelijk kader heeft willen plaatsen en zou een lans willen breken voor de stelling dat artikel 7:17 BW niet als limitatief kader zou moeten worden beschouwd ter beantwoording van wanprestatievragen bij koopgeschillen (waarbij auteur het bepaalde in art. 7:15 BW buiten beschouwing laat).

  • Auteursinformatie

    Mr. dr. T.H.M. van Wechem

    Mr. dr. T.H.M. van Wechem is verbonden aan Baker & McKenzie advocaten, notarissen en belastingadviseurs.

Tijdschrift Contracteren
Praktijk

Postcontractuele goede trouw en de reden voor ontbinding

Trefwoorden afgebroken onderhandelingen, Plas/Valburg, onvoorziene omstandigheden, redelijkheid en billijkheid, ontbinding
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt de auteur twee arresten van de Hoge Raad over het onderscheid tussen de precontractuele en de postcontractuele fase voor het afbreken van onderhandelingen. Tevens bespreekt de auteur een arrest van de Hoge Raad waarin de Hoge Raad een oordeel gaf over de eisen die aan een buitengerechtelijke ontbindingsverklaring worden gegeven.

  • Auteursinformatie

    Mr. drs. J.H.M. Spanjaard

    Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij La Gro Advocaten in Alphen aan den Rijn.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

Ken je ‘aandeelhouders’

Trefwoorden cash settled instrumenten, meldingsplicht, contract for difference, artikel 5:45 Wft
Auteurs Mr. D.S. Mansur
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt de auteur enkele aspecten van het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met introductie van een meldingsplicht voor bepaalde cash settled instrumenten’.

  • Auteursinformatie

    Mr. D.S. Mansur

    Mr. D.S. Mansur is werkzaam als advocaat bij Stibbe te Amsterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

De (kwalitatieve) aansprakelijkheid voor schade door een blow out of bodembeweging

Trefwoorden kwalitatieve aansprakelijkheid, exploitatie, mijnbouwwerken, Mijnbouwwet, operator
Auteurs Mr. C.L. Klapwijk
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt ingegaan op het aansprakelijkheidskader voor exploitanten van mijnbouwwerken. Daartoe worden allereerst de relevante regelingen uit de Mijnbouwwet uiteengezet. De Mijnbouwwet bevat onder meer een regeling voor de aansprakelijkheid voor kosten van verwijdering van een mijnbouwwerk dat niet meer in gebruik. Daarna wordt ingegaan op afdeling 6.3.2 van het Burgerlijk Wetboek. Deze afdeling bevat de civielrechtelijk regels voor aansprakelijkheid voor boorputten (mijnbouwwerken).

  • Auteursinformatie

    Mr. C.L. Klapwijk

    Mr. C.L. Klapwijk is werkzaam als advocaat bij Loyens & Loeff te Rotterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

Spraakmakend BGH-arrest over belangenconflicten bij swap-advisering door banken

Trefwoorden beleggingsadvies, belangenconflict, Bundesgerichtshof, Swap, negatieve marktwaarde
Auteurs Mr. R.J.W. Analbers en Mr. F.P.C. Strijbos
  • Samenvatting

      De auteurs bespreken de spraakmakende Duitse uitspraak over het adviseren tot het aangaan van zogenoemde spread ladder swaps. Het Bundesgerichtshof heeft bepaald dat voorafgaand aan het afsluiten van een dergelijke swap een voor de cliënt initiële negatieve marktwaarde openbaar moet worden gemaakt.

  • Auteursinformatie

    Mr. R.J.W. Analbers

    Mr. R.J.W. Analbers is werkzaam als advocaat bij Clifford Chance te Amsterdam.

    Mr. F.P.C. Strijbos

    Mr. F.P.C. Strijbos is werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij Clifford Chance te Amsterdam en als promovendus verbonden aan het Onderzoekscentrum Onderneming en Recht te Nijmegen.

Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Interne onafhankelijkheid binnen de boezem van toezichthoudende organisaties

Over de positie van bestuurders bij het nemen van boetebesluiten

Trefwoorden bestuurlijke boete, interne onafhankelijkheid, functiescheidingseis
Auteurs Mr. E.J. Daalder
  • Samenvatting

      De Awb kent bevoegdheden toe aan toezichthouders. Dat zijn individuele personen die als zodanig zijn aangewezen. In de wet en in de rechtspraak is voorzien in een functiescheidingseis: degene die een overtreding constateert, mag vervolgens niet zelf voor de overtreding een bestuurlijke boete opleggen. De vraag is of die eis ook geldt voor de bestuurder van de toezichthoudende organisatie, die ook verantwoordelijkheid draagt voor de wijze waarop de individuele toezichthouder zijn werk doet. Deze vraag wordt aan de hand van rechtspraak besproken. Conclusie is dat met het hanteren van een functiescheidingseis bij bestuurders zeer terughoudend moet worden omgesprongen.

  • Auteursinformatie

    Mr. E.J. Daalder

    Mr. E.J. Daalder is advocaat te Den Haag en lid van de redactie van Tijdschrift voor Toezicht.