Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Redactioneel

Over het eerste nummer

Auteurs Prof. mr. A.T. Ottow en Prof. mr. B.M.J. van der Meulen
Auteursinformatie

Prof. mr. A.T. Ottow
Prof. mr. A.T. Ottow is hoogleraar economisch publiekrecht, Europa Instituut, Universiteit Utrecht en geassocieerd lid van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Tevens is zij hoofdredacteur van Tijdschrift voor Toezicht.

Prof. mr. B.M.J. van der Meulen
Prof. mr. B.M.J. van der Meulen is hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht en tevens redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Ontwikkelingen in toezicht en verantwoording bij instellingen op afstand

Een terugblik en een blik in de toekomst

Trefwoorden Verantwoording, rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt’s), zelfstandige bestuursorganen (zbo’s), Vertrouwen
Auteurs Prof. dr. C.J. van Montfort
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staan de ontwikkelingen in toezicht en verantwoording bij instellingen op afstand van de rijksoverheid centraal. Ook komt een aantal mogelijke thema’s in de nabije toekomst aan de orde zoals de spanning tussen politieke en maatschappelijke legitimatie, de plaatsbepaling en professionaliteit van raden van toezicht en verhouding tussen overheidsregulering en zelfregulering. Tot slot wordt gewaarschuwd voor het gebruik van toverwoorden zoals ‘vertrouwen’, ‘last’ of ‘wildgroei’. Zij kunnen belangrijke veranderingen versnellen én tegenhouden, maar ze maken een zakelijk op argumenten gebaseerd publiek debat soms heel lastig.


Prof. dr. C.J. van Montfort
Prof. dr. C.J. van Montfort is sectormanager PpS bij de Algemene Rekenkamer en bijzonder hoogleraar Goed bestuur bij publiek-private arrangementen aan de Universiteit van Tilburg.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

Mix op maat

De gevolgen van privatisering van het bouwtoezicht in Australië en Canada

Trefwoorden regelgeving, handhaving, privatisering, gebouwde omgeving
Auteurs Dr. ir. J.J. van der Heijden
SamenvattingAuteursinformatie

    Wat gebeurt er als het toezicht op en de handhaving van bouwregelgeving wordt geprivatiseerd? Deze vraag staat centraal in de Australische en Canadese casestudies die dit artikel presenteert. Het antwoord lijkt eenvoudig: privatisering van toezichtstaken draagt bij aan een verbeterde efficiëntie en effectiviteit van het bouwtoezicht. Gelijktijdig roepen conflicterende belangen vragen op over de mate waarin het wenselijk is het toezicht op en de handhaving van bouwregelgeving te privatiseren. Als weg uit deze problematiek raadt het artikel aan om publiek en privaat toezicht te combineren. Daarnaast onderstreept het artikel het belang van toezicht op toezicht als noodzakelijk element van een toezichtsysteem.


Dr. ir. J.J. van der Heijden
Dr.ir. J.J. van der Heijden is als universitair docent verbonden aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Artikel

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het tuchtrecht

Meer uniformiteit bij het indienen van tuchtzaken en minder jaarlijkse fluctuatie in aantal tuchtklachten gewenst

Trefwoorden tuchtrecht, Inspectie voor de Gezondheidszorg, uniformiteit, effectiviteit, besluitvorming
Auteurs Dr. ir. F.A.G. Hout, R. Stibane, Msc., Mr. dr. B.J.M. Frederiks e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Onderzocht is hoe de inspectie omgaat met de bevoegdheid om tegen een beroepsbeoefenaar een klacht bij het tuchtcollege in te dienen. Klachten van de inspectie worden veel vaker gegrond verklaard dan tuchtklachten van burgers en het tuchtrecht heeft een specifieke rol ten opzichte van andere instrumenten die de inspectie kan inzetten. Het jaarlijkse aantal ingediende tuchtzaken door de inspectie fluctueert echter sterk en inspecteurs gebruiken niet dezelfde overwegingen bij het inzetten van het tuchtrecht. Een eenduidig(er) beleid, onderbouwing van de besluitvorming en een richtlijn van ten minste twintig tuchtklachten per jaar verdient aanbeveling.


Dr. ir. F.A.G. Hout
Dr. ir. F.A.G. Hout is onderzoeker/adviseur Inspectie voor de Gezondheidszorg ten tijde van het onderzoek.

R. Stibane, Msc.
R. Stibane, Msc. is beleidsadviseur Kubiek, stagiaire ten tijde van het onderzoek.

Mr. dr. B.J.M. Frederiks
Mr. dr. B.J.M. Frederiks is universitair docent gezondheidsrecht, afdeling Sociale Geneeskunde, VU medisch centrum.

Prof. mr. J. Legemaate
Prof. mr. J. Legemaate is bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht, afdeling Sociale Geneeskunde, VU medisch centrum en KNMG.

Prof. dr. P.B.M. Robben
Prof. dr. P.B.M. Robben is directeur Kenniscentrum, Inspectie voor de Gezondheidszorg en instituut Beleid & Management Gezondheidszorg Erasmus Universiteit.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Column

Crisis en toezicht

Trefwoorden crisis, gebrekkig toezicht, financieel toezicht
Auteurs Prof. dr. F.L. Leeuw
SamenvattingAuteursinformatie

    De crisis in het bankwezen en in de reële economie heeft grote gevolgen voor de samenleving. Groeiende werkloosheid, aanzienlijke staatsschuld, onzekere toekomstperspectieven en grotere kansen op zelfdoding, om er maar enkele te noemen. Maar de crisis heeft ook gevolgen voor het toezicht. Gebrekkig toezicht wordt gezien als mede-veroorzaker van de crisis en is daardoor zelf ook in crisisstemming geraakt.


Prof. dr. F.L. Leeuw
Prof. dr. F.L. Leeuw is hoogleraar Recht, openbaar bestuur en sociaal-wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Maastricht en directeur van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Discussie

Financiële crisis

Auteurs Prof. dr. A.W.A. Boot en Prof. dr. L.H. Hoogduin
Auteursinformatie

Prof. dr. A.W.A. Boot
Prof. dr. A.W.A. Boot is hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof. dr. L.H. Hoogduin
Prof. dr. L.H. Hoogduin is directeur bij de Nederlandsche Bank en hoogleraar Monetaire Economie en Financiële Instellingen aan de Universiteit van Amsterdam.
Tijdschrift Tijdschrift voor Toezicht
Jurisprudentie

Onvoldoende toezicht op een advocaat die het geld van zijn cliënten onzorgvuldig beheert

Rb. Den Haag 16 september 2009, NJF 2010, 8, LJN BJ8974

Trefwoorden tuchtrecht, vrije beroepsoefenaren, bestuursorganen
Auteurs Mr.dr. E.J. Daalder
SamenvattingAuteursinformatie

    In toenemende mate worden ook vrije beroepsbeoefenaars onderworpen aan toezicht door bestuursorganen. Traditioneel kennen vrije beroepsbeoefenaren een, soms wettelijk geregeld, tuchtrecht. Omdat het tuchtrecht in de praktijk niet wordt gezien als een voldoende effectieve vorm van toezicht, wordt gezocht naar andere mogelijkheden om de beroepsgroep te reguleren, meestal in de vorm van het introduceren van toezicht door een onafhankelijke toezichthouder.


Mr.dr. E.J. Daalder
Mr.dr. E.J. Daalder is werkzaam als advocaat bij Pels Rijcken en tevens redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.