To_1568-5012_2023_023_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Voorwoord

In deze aflevering van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Auteurs Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld
Auteursinformatie

Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld
Mr. H.A.J. Gierveld is voorzitter van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Redactioneel

Weinig zwartlakken in het omgevingsrecht

Trefwoorden Wob, Woo, openbaarheid, informatie, milieu-informatie
Auteurs Mr. dr. C.N. (Cornelis) van der Sluis
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Access_open Arrest Varkens in Nood: twee richtinggevende uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak

Trefwoorden Algemene wet bestuursrecht, bestuursprocesrecht, Verdrag van Aarhus, Jurisprudentie Raad van State, Wijziging Awb
Auteurs Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld
SamenvattingAuteursinformatie

    Inmiddels heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee richtinggevende uitspraken gedaan over de antwoorden van het Europese Hof van Justitie. Op 14 april 2021 deed zij uitspraak over de vraag bij welke besluiten de voorwaarde van art. 6:13 Awb belanghebbenden niet mocht en zou worden tegengeworpen. Op 4 mei 2021 ging de Afdeling in op de vraag of en in welke gevallen een niet-belanghebbende toegang tot de bestuursrechter zou moeten hebben. In beide uitspraken maakte de Afdeling haar werkwijze bekend.


Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld
Mr. H.A.J. Gierveld is als toegevoegd onderzoeker verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law van de Universiteit Utrecht en is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Kroniek Waterwet 2020

Trefwoorden watervergunning, lozing, hemelwater, gedoogplicht, Omgevingswet
Auteurs Mr. A. (Alexandra) Danopoulos, Mr. S.F.J. (Stephan) Sluiter, Mr. E.L. (Eline) van Leeuwen e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    In TO 2015, afl. 2 verscheen voor het laatst een rechtspraakoverzicht over de Waterwet (Wtw). Met deze kroniek Waterwet wordt het jaarlijkse overzicht nieuw leven ingeblazen. Deze bijdrage geeft een overzicht van de belangrijkste rechtspraak op het gebied van het waterrecht. Achtereenvolgens wordt stilgestaan bij de belangrijkste ontwikkelingen rondom de watervergunning, het projectplan, lozingen, gedoogplichten, nadeelcompensatie, relativiteit en belanghebbendheid in relatie tot de Wtw. De Wtw is een van de wetten die (naar verwachting) in 2022 grotendeels op zal gaan in de Omgevingswet. Per onderwerp gaan wij daarom in deze kroniek eveneens in op de wijze waarop het betreffende onderwerp in de Omgevingswet zal worden geïncorporeerd.


Mr. A. (Alexandra) Danopoulos
Mr. A. Danopoulos is advocaat/partner bij Ploum te Rotterdam en universitair docent bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Mr. S.F.J. (Stephan) Sluiter
Mr. S.F.J. Sluiter is advocaat/partner bij Ploum te Rotterdam.

Mr. E.L. (Eline) van Leeuwen
Mr. E.L. van Leeuwen is advocaat-medewerker bij Ploum te Rotterdam.

Mr. M.S. (Miriam) Simman
Mr. M.S. Simman is juridisch medewerker bij Ploum te Rotterdam.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Een queeste naar een balans tussen flexibiliteit en bundeling bij het aanvraagproces van de omgevingsvergunning: raakt de positie van de aanvrager verdwaald?

Trefwoorden onlosmakelijke samenhang, Omgevingswet, handhaving, rechtszekerheid, vertrouwensbeginsel
Auteurs T. (Tony) Barshini LLM
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds jaar en dag tracht de omgevingswetgever een balans te vinden tussen flexibiliteit en bundeling bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Met de komst van de Omgevingswet komt de nadruk meer te liggen op flexibiliteit bij het aanvraagproces van de omgevingsvergunning. De aanvrager krijgt – mede door het loslaten van het concept van onlosmakelijke samenhang – meer vrijheid om het aanvraagproces van de vergunningen zelf vorm te geven. Er dient kritisch naar deze ontwikkeling te worden gekeken. Wordt de positie van de aanvrager van de omgevingsvergunning beter door het bieden van meer vrijheid bij de aanvraag van de vereiste omgevingsvergunning(en)? Deze vraag staat centraal in deze bijdrage.


T. (Tony) Barshini LLM
T. Barshini LLM is junior docent omgevingsrecht bij de afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie van de Universiteit Utrecht.