Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Article

Ruimtelijk beleid voor de energietransitie: centraal wat moet?

Een studie naar het omgevingsrechtelijk overheidsinstrumentarium in de energietransitie

Trefwoorden klimaat, energie, transitie, gas
Auteurs Mr. A.M.J.R. (Fons) van der Linden en Mr. drs. S. (Sanne) Akerboom
DOI
Auteursinformatie

Mr. A.M.J.R. (Fons) van der Linden
Mr. A.M.J.R. van der Linden is promovendus bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam binnen het project ‘Institutionele en regulatorische innovatie ten behoeve van lokale, slimme energievoorzieningen (IRIS)’ en tevens verbonden aan het Centrum voor Energievraagstukken bij de Faculteit Recht, Economie, Bestuurs- en Organisatiekunde van de Universiteit Utrecht.

Mr. drs. S. (Sanne) Akerboom
Mr. drs. S. Akerboom is postdoc bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law en het Centrum voor Energievraagstukken bij de Faculteit Recht, Economie, Bestuurs- en Organisatiekunde van de Universiteit Utrecht, project ‘Resilient Societies’, in het bijzonder ‘Sustainable Energy’.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage onderzoeken auteurs de connectie tussen energietransitie en het omgevingsrecht. Hierbij staat de vraag centraal hoe de keuze voor groot- of kleinschalige maatregelen het omgevingsrechtelijk kader en de ruimte voor een lokale ruimtelijke afweging kan beïnvloeden. Daarbij worden twee transitiepaden nader bekeken: windenergie op land (als onderdeel van het verduurzamen van de elektriciteitsproductie) en de verduurzaming van ruimteverwarming en warm tapwater in de gebouwde omgeving.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.