Nter_1382-4120_2023_029_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Jurisprudentie

Transferclausules in bilaterale investeringsovereenkomsten met derde landen in strijd met het EG-Verdrag

Trefwoorden vrij verkeer van kapitaal met derde landen, artikel 307 EG-Verdrag, bilaterale investeringsovereenkomsten, potentialiteit van onverenigbaarheid, handelingsvrijheid lidstaten onder gedeelde bevoegdheden
Auteurs Ph.F.J.S. Strik LL.M MPhil
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 3 maart 2009 heeft het Hof van Justitie van de EG beslist dat Oostenrijk en Zweden artikel 307 lid 2 EG-Verdrag hebben geschonden doordat zij na toetreding tot de Europese Unie geen gepaste maatregelen hebben genomen om onverenigbaarheden tussen door hen gesloten bilaterale investeringsovereenkomsten met derde landen en het Verdrag op te heffen. De door het Hof geconstateerde onverenigbaarheden hebben betrekking op de bevoegdheid van de Raad om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van het vrij verkeer van kapitaal met derde landen, dat door de zogenoemde transferclausules in de investeringsovereenkomsten juist zonder voorbehoud wordt gewaarborgd. Het Hof heeft in de twee uitspraken de reikwijdte verduidelijkt van de verplichtingen die uit hoofde van het gemeenschapsrecht op de lidstaten rusten indien door hen gesloten bilaterale investeringsovereenkomsten aan de orde zijn, die dateren van de periode vóór het gemeenschapsrecht op deze lidstaten van toepassing werd.


Ph.F.J.S. Strik LL.M MPhil
Ph.F.J.S. Strik (LL.M (Leiden), MPhil (Oxon.)) is promovendus aan de Universiteit van Cambridge.
Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Artikel

De richtsnoeren handhavingsprioriteiten artikel 82 EG-Verdrag

Het voorbeeld van een reis die boeiender was dan de eindbestemming

Trefwoorden misbruik van machtspositie, richtsnoeren 82, handhavingsprioriteiten Commissie, uitsluitingsgedrag, effects-based approach
Auteurs Mr. O. Brouwer en mr. M. Knapen
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 2 december 2008 publiceerde de Commissie haar Richtsnoeren betreffende de handhavingsprioriteiten bij de toepassing van artikel 82 EG-Verdrag op uitsluitingsgedrag (hierna: Richtsnoeren).Artikel 82 EG-Verdrag bevat een verbod op misbruik van machtspositie. Onder dit verbod valt uitbuitingsgedrag door een dominante onderneming, zoals het hanteren van buitensporig hoge prijzen, en uitsluitingsgedrag waarmee een dominante onderneming concurrenten op een mededingingsverstorende wijze uitsluit van de markt. De Richtsnoeren gaan in op deze laatste categorie van misbruik en geven inzicht in de handhavingsprioriteiten die de leidraad zullen vormen voor het optreden van de Commissie op basis van artikel 82 EG-Verdrag.In een eerdere bijdrage in NTER is ingegaan op het consultatiedocument van de Commissie van 2005 over de toepassing van artikel 82 EG-Verdrag op onrechtmatig uitsluitingsgedrag door ondernemingen met een machtspositie (hierna: Consultatiedocument) en de achtergrond van de herziening van artikel 82 EG-Verdrag. Deze bijdrage behandelt een aantal kernpunten van de Richtsnoeren en plaatst een aantal kanttekeningen.


Mr. O. Brouwer
Mr. O. Brouwer is advocaaat bij Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

mr. M. Knapen
Mr. M. Knapen is advocaat bij Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.
Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Jurisprudentie

Criminaliteitsbestrijding of interne markt?

Trefwoorden rechtsgrondslag, derde pijler, eerste pijler, harmonisatie, criminaliteitsbestrijding
Auteurs Mr. F. Kreiken
SamenvattingAuteursinformatie

    De demarcatie van bevoegdheden tussen de verschillende pijlers van de Europese Unie is nog altijd een heet hangijzer. In de zaak Milieustrafrecht uit 2003, kreeg het Hof van Justitie van de EG veel kritiek over zich heen door te kiezen voor een vage scheidslijn tussen het toepassingsgebied van de eerste pijler en de derde pijler. In de zaak over de rechtsgrondslag van de Dataretentierichtlijn tracht het Hof duidelijkheid te verschaffen over het toepassingsbereik van de eerste en de derde pijler op het gebied van databescherming.


Mr. F. Kreiken
Mr. F. Kreiken is promovendus aan de TU Delft, Faculteit TBM, sectie Beleid, Organisatie, Recht en Gaming (BORG).
Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Jurisprudentie

Hartlauer: reguleren van zorgverlening begrensd

Trefwoorden vrij verkeer, recht van vestiging, reguleren zorgmarkt, geschikheid en proportionaliteit, diensten van algemeen economisch belang (daeb)
Auteurs Mr. Y.A. Maasdam en Mr. dr. J.J.M. Sluijs
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Artikel

Gelijke passagiersrechten voor alle vervoerswijzen?

Trefwoorden pssagiersrechten, bsverordening, scheepsverordening, passagiersvervoer, buspassagier
Auteurs Mr. E.L. Speijer
SamenvattingAuteursinformatie
Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Agenda

NVER-Scriptieprijs 2009

Samenvatting

    In Agenda worden lezingen, conferenties en andere evenementen aangekondigd.