Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

Access_open Postume rente in de wettelijke vereffening

Trefwoorden vereffening, rente, aansprakelijkheid, verhaalsaansprakelijkheid, faillissement
Auteurs Mr. J.M. van Anken
SamenvattingAuteursinformatie

    Rentetermijnen die vervallen na overlijden van een schuldenaar wiens nalatenschap wordt vereffend conform afdeling 4.6.3 BW leveren in de praktijk onduidelijkheid op. Deze bijdrage vergelijkt twee op dit punt relevante rechterlijke uitspraken, om vervolgens de behandeling van rentetermijnen in faillissement voor het voetlicht te brengen. Daarna wordt beargumenteerd waarom die behandeling ook in vereffening dient te worden gevolgd en wordt geanalyseerd wat daarvan de praktische gevolgen zijn. Daarbij wordt aandacht besteed aan aansprakelijkheid en verhaalsaansprakelijkheid en wat de relevantie is van een eventueel negatief saldo en het onderscheid tussen de zware en lichte vereffening.


Mr. J.M. van Anken
Mr. J.M. van Anken is notarieel jurist bij Vechtstede Notarissen & Mediators te Hardenberg en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

Procederen bij de kantonrechter in erfrechtzaken: de nieuwe Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter

Trefwoorden procesrecht, Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter
Auteurs Mr. J.Th.M. Diks
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 12 december 2017 werd de Handleiding erfrechtprocedures kantonrechter vastgesteld. De handleiding vervangt de versie uit 2008. In deze bijdrage wordt de nieuwe handleiding besproken. Naast de doelstelling en opzet van de handleiding worden de algemene opmerkingen uit de handleiding besproken. De belangrijkste inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de vorige versie komen aan de orde.


Mr. J.Th.M. Diks
Mr. J.Th.M. Diks is advocaat bij Advocaten Familie- & Erfrecht te Eindhoven en Utrecht en docent bij diverse opleidingsinstellingen, waar hij onder andere de cursus ‘Succesvol procederen bij de kantonrechter in erfrechtzaken’ verzorgt.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

De erkenning in België van Nederlandse levenstestamenten en de gevolgen van een Vlaamse wetswijziging voor (Nederlandse) huwelijkse voorwaarden

Trefwoorden regelgeving Nederlands levenstestament, erkenning Nederlands levenstestament in België, Vlaamse Decreetswijziging huwelijkse voorwaarden, ouderlijke boedelverdeling
Auteurs Mr. dr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan een standpunt van het federale consultatiecentrum voor het Belgische notariaat over de erkenning van Nederlandse levenstestamenten en aan de gevolgen van een Vlaamse wetswijziging voor (Nederlandse) huwelijkse voorwaarden.


Mr. dr. K.M.L.L. van de Ven
Mw. mr. dr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en tevens werkzaam bij Athena Advies en Praktijk te Maastricht.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Artikel

Verdeling door loting

Trefwoorden verdeling, loting, executeur, afwikkelingsbewind, last
Auteurs Mr. E.A. de Jong
SamenvattingAuteursinformatie

    Een erflater kan om strijd te voorkomen over de verdeling van de nalatenschap, met name over ogenschijnlijk waardeloze spullen, loting voorschrijven in zijn testament.


Mr. E.A. de Jong
Mr. E.A. de Jong is notaris te ’s-Hertogenbosch en buitenpromovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Tijdschrift Tijdschrift Erfrecht
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. E.M.A. van Amersfoort
Auteursinformatie

Mr. E.M.A. van Amersfoort
Mw. mr. E.M.A. van Amersfoort is als docent en promovenda verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen en werkzaam als kandidaat-notaris bij Blankhart & Bronkhorst Netwerk Notarissen, aangesloten bij Netwerk Notarissen.